TÉNYEK AZ ANAFILAXIÁRÓL

1

MI AZ ANAFILAXIA?

Az anafilaxia súlyos, életveszélyes allergiás reakció. A tünetek az Önnél allergiát kiváltó anyaggal (amelyet allergénnek is neveznek) való érintkezést követően másodperceken vagy perceken belül jelentkezik.

Az anafilaxia a szervezet immunrendszerének túlzott reakciója valamilyen, egyébként ártalmatlan anyagra, pl. bizonyos élelmiszerekre. A szervezet ezekre reagál és védekezésként kémiai anyagokat szabadít fel.

a) Az anafilaxiás reakció gyakori okai

Élelmiszerek

Pl. tej, búza, tojás, diófélék, mogyoró, pekándió, szója, hal, kagyló – ezek az élelmiszer allergének idézik elő a súlyos anafilaxiás reakciók több, mint 30%-át.

Rovarmérgek

Pl. méhek, darazsak, lódarazsak, poszméhek – a felnőttek több, mint 3%-a, míg a gyermekek 1%-a érintett.

Gyógyszerek

Pl. antibiotikumok, helyi érzéstelenítők, fájdalomcsillapítók.

Latex

Pl. kesztyűk, tapaszok, gumióvszerek.

Fizikai stresszhatás (pl. edzés)

Nagyon ritkán, esetlegesen más tényezőkkel együttesen.

Ismeretlen eredetű okok

b) A tünetek felismerése

Az anafilaxiás reakció egyértelmű jele, ha nagyon rossz közérzet alakul ki. A következő tünetek perceken belül megjelennek,így különösen fontos, hogy azonnal kezdje el magát kezelni.

  • nehézlégzés, zihálás
  • a nyelv duzzanata
  • duzzanat/szorító érzés a torokban
  • az arc/ajkak/szemhéjak duzzanata
  • a beszéd akadályozottsága és/vagy rekedt hang
  • köhécselés vagy folyamatos köhögés
  • eszméletvesztés és/vagy összeesés
  • sápadtság és elesettség (kisgyermekek)

A fenti felsorolás nem tartalmazza az összes tünetet. Mindig beszéljen kezelőorvosával arról, hogy mire kell odafigyelnie.

c) Hogyan kezelhető az anafilaxia?

Ismerje meg az Önnél allergiát kiváltó allergéneket és állandóan kerülje azokat! Nagyon fontos, hogy ismerje az anafilaxia tüneteit. Ha anafilaxiás reakció alakul ki, az adrenalin injekció izomba történő beadását követően is ki kell hívni a mentőket, mivel a tünetek újra kialakulhatnak, súlyosbodhatnak. Az adrenalint lehetőleg még az anafilaxia tüneteinek kialakulása előtt be kell adni. Az adrenalin érösszehúzódást okoz, ami fokozza a vérnyomást, segíti a vérkeringést és csökkenti a duzzanatot. Ezeken túl az adrenalin ellazítja a hörgőket és csökkenti a zihálást.

2

MI AZ EPIPEN / EPIPEN JR ADRENALIN
AUTO-INJEKTOR?

Hordozható, előretöltött, automata injekciós eszköz, amely adrenalint adagol súlyos allergiás reakció esetén. Az auto-injektort úgy tervezték meg, hogy életveszélyes anafilaxiás reakció veszélye esetén a betegek saját maguk használhassák egy meghatározott adrenalin adag combizomba juttatására. Minden készülék csak egyszer használatos.

a) A készülék felépítése

Kék védőkupak

Megakadályozza az eszköz akaratlan aktiválását.

Utasítások

Átfogó, lépésről lépésre haladó útmutató magán a készüléken elhelyezve – vészhelyzet esetén lehetővé teszi a gyors alkalmazást.

Ellenőrző ablak

Ellenőrizze rendszeresen, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az oldat tiszta és színtelen. Ha az oldat elszíneződik, forduljon kezelőorvosához egy új készülékért.

Narancssárga tűvédő tok

Ez a tok fedve tartja a tűt mind a használat előtt, mind pedig utána.

Az eszköz ellenőrző ablakában rendszeresen nézze meg, hogy az oldat tiszta és színtelen-e.

Kemény, felpattintható nyílású hordozótok
Azt a célt szolgálja, hogy biztonságosan szállítható, és gyorsan elérhető legyen.

b) Hogyan kell használni?

Vegye ki a tollat a hordozható tokból. Feküdjön le úgy, hogy lába enyhén emelt helyzetben legyen a véráramlás elősegítése céljából, vagy üljön fel, ha légzési nehézsége van.

Fogja meg a készüléket és vegye le a kék védőkupakot. Emlékezzen: „kék vége az ég felé, narancssárga vége a comb felé”.

Tartsa a tollat kb. 10 cm-es távolságra combja külső oldalától. A készülék narancssárga vége irányuljon a comb külső oldala felé.

Üsse határozott mozdulattal a combjába merőleges (90o-os) szögben. Tartsa ott szorosan 3 másodpercig.

A tollat ezt követően el kell távolítani és biztonságos helyre tenni. A narancssárga tűvédő tok be fogja fedni a tűt.

Hívja a mentőket a 104-es segélyhívó számon és mondja a telefonba az „anafilaxia” szót.

Maradjon fekve vagy ülve és legyen Ön mellett valaki mindaddig, amíg meg nem vizsgálja Önt egy orvos.

Az eszméletlen beteget stabil oldalfekvésbe kell helyezni.

További információkat talál a www.epipen.eu honlapon, illetve a videófilmben.

Mindig két készülék legyen Önnél arra az esetre, ha a tünetek nem javulnak 5-15 percen belül és egy második injekcióra is szükség lenne. Mindegyik auto-injektor csak egyszer használatos.

Magyarázza el másoknak, hogy ki van téve az anafilaxiás sokk kockázatának, ha Önre veszélyes allergénnel érintkezik. Tanítsa meg a családját, barátait, tanárait és kollégáit arra, hogy észrevegyék az anafilaxia tüneteit és hogy mit kell tenniük egy anafilaxiás reakció kialakulása esetén. Biztosítsa, hogy tudják, hol tartja az auto-injektort és hogyan kell azt alkalmazni. Amennyiben gyakorlótollat használ, kérjük, tárolja azt elkülönítve az aktív, valódi készülékektől annak érdekében, hogy nehogy összekeveredjenek vészhelyzet esetén.

3

GYAKORI KÉRDÉSEK

Mi a különbség az EpiPen és az EpiPen Jr között?

Mindkettő adrenalint tartalmaz, de különböző mennyiségben. Ha 30 kg-nál nagyobb a súlya, akkor az EpiPen-re van szüksége. 7,5 kg – 30 kg közötti testsúly esetén az EpiPen Jr a megfelelő. Kezelőorvosa fogja meghatározni, hogy melyik készülék alkalmas az Ön számára.

Hogyan tudhatom meg, hogy működött-e a készülék és megkaptam-e a szükséges adrenalin adagot?

Amikor a combjába üti a tollat, a tű kioldódik és az adrenalin adag beáramlik a combizomba. A készülék eltávolítása után a narancssárga tűvédő tok elfedi a tűt és az ellenőrző ablak sötétté válik. A készülékben visszamarad egy kis mennyiségű adrenalin, ami teljes mértékben normális. Ön gyorsan érezni kezdi, hogy az adrenalin hatni kezd. Emlékezzen arra, hogy mindegyik auto-injektor csak egyszer használatos.

Légbuborék van a készülékemben. Ettől még használható?

A buborék nitrogéngázból áll és teljesen normális, hogy ilyen buborékok észlelhetők. Ne aggódjon a toll használata miatt, mert a buborékok nem befolyásolják a működését és a hatását.

Hogyan tároljam?

Az adrenalin fényérzékeny. Tartsa az auto-injektort a külső csomagolásában és mindig tárolja 25 oC alatti hőmérsékleten. Azonban ne tegye hűtőbe és ne fagyassza, továbbá ne tegye ki extrém hőhatásnak! Ha az adrenalin levegővel vagy fénnyel érintkezik, gyorsan lebomlik és rózsaszín vagy barna színű lesz. Kérjük, ellenőrizze időről időre az auto-injektor fecskendőt, hogy az oldat továbbra is tiszta és színtelen-e. A lejárati idő elérkeztével – vagy elszíneződés, illetve csapadék (szilárd részecskék) jelenléte esetén korábban is - cserélje le az auto-injektort.

4

LEGYEN ELVÀLASZTHATATLAN A KÉSZÜLÉKTŐL

Mit tegyek a régi, de még nem használt tollal?

A lejárt szavatosságú, fel nem használt tollat csomagolásával együtt vigye az orvosi rendelőkben, kórházakban, illetve szakrendelőkben megtalálható veszélyesanyag-gyűjtőbe. Forduljon kezelőorvosához, aki újra felírja Önnek az EpiPent.

Mit tegyek, ha az eszköz szavatossága lejárt?

Az eszközt a lejárati időn túl nem szabad használni, ezért a lejáratot rendszeresen ellenőrizze. A lejárati idő után mielőbb keresse fel kezelőorvosát az új toll beszerzése céljából. Használjon mobiltelefonján lejárati idő riasztó szolgáltatást, amely emlékezteti Önt, ha a toll szavatossága hamarosan lejár.

Utazás esetén mire kell figyelnem a készülékkel kapcsolatban?

Legyen Önnél elegendő számú készülék, mert vannak olyan országok, ahol nehézségbe ütközik a készülék beszerzése. Ezen felül egyes légitársaságok orvosi igazolást kérnek a kezelőorvostól, mielőtt repülni engedik Önt. Szükség esetén még az utazás előtt tájékoztassa az igénybevenni kívánt légitársaságot.


Viatris Healthcare Kft
Váci út 150.
Budapest, HU-1138

www.epipen.eu